23 C
Kalambaka
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Από λογίστρια και υπάλληλος ΕΛ.ΤΑ, στα 1.000 στρέμματα και τα παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα

Ένα από τα διόλου αµελητέα παραδείγµατα ως προς τον αριθµό τους, που σχετίστηκαν µε την περίοδο της οικονοµικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η Δήµητρα Ματζιουρά

Στράφηκε στην καλλιέργεια της γης και στη µεταποίηση των αγαθών που προσφέρει, εργαζόµενη προηγουµένως ως λογίστρια, αλλά και υπάλληλος στα Ελληνικά Ταχυδροµεία. Έτσι, το 2014 εισήχθη στον πρωτογενή τοµέα µέσα από το πρόγραµµα Νέων Αγροτών. «Η κρίση µε οδήγησε να αναθεωρήσω τις προτεραιότητες που είχα θέσει έως τότε ως προς την επαγγελµατική µου ενασχόληση. Κάπως έτσι επέλεξα µία διαφορετική πηγή εισοδήµατος, που θα απέδιδε καλύτερα, έτσι ώστε να µπορώ να συντηρώ την οικογένειά µου. Έλκοντας την καταγωγή µου από αγρότες γονείς, διατηρούσα ήδη κεκτηµένη γνώση στην παραγωγή και τη µεταποίηση των αγροτικών προϊόντων καθότι αρκετές οικογένειες της περιοχής είχαν αυτάρκεια αγαθών προερχόµενη από τον πρωτογενή τοµέα όπως και η δική µου». Τα κτήµατα που διατηρεί το «Οικοτεχνείον Θεράπειον» και η ίδια δηµιούργησε, εντάσσονται σε περιοχή Natura στο δήµο Ορεστιάδας στον Έβρο.

«Η οικογένειά µου διατηρούσε δραστηριότητα στην παραγωγή κηπευτικών, δηµητριακών και βαµβακιού, µόνο για να καλύπτει τις ανάγκες της. Όταν αποφάσισα να γίνω αγρότης και στο διάστηµα από το 2014 και έως και το 2019, διερευνούσα τις πιθανότητες να συστήσω µία οικοτεχνία και να αξιοοποιώ τα προϊόντα που βγάζει το χωράφι», λέει η Δήµητρα Ματζιουρά.

Ανέλαβε τον οικογενειακό κλήρο, µία πολύ µικρή έκταση γης και κατάφερε να µεγεθύνει την παραγωγική της βάση, είτε µε ιδιόκτητα κτήµατα, είτε ενοικιάζοντας και αξιοποιώντας κτήµατα τρίτων για λογαριασµό της. Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της βρέθηκε η πιστοποίηση στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Από δενδρώδεις και κηπευτικά, μέχρι σιτάρι, ηλίανθο, σουσάμι και όσπρια 

Σήµερα η Δήµητρα Ματζιουρά καλλιεργεί σκληρό σιτάρι, για την παραγωγή αλεύρων στις συνταγές των ζυµαρικών της, ηλίανθο και σουσάµι για την παρασκευή του παραδοσιακού τραχανά, αλλά και κηπευτικά όπως ντοµάτα, κρεµµύδι, καρότο, πατάτα, κολοκύθα, πιπεριά, καρπούζι, φράουλες και όσπρια. Οι συνολικές καλλιεργούµενες εκτάσεις ανέρχονται σε περίπου 1.000 στρέµµατα.

Επίσης διατηρεί ροδώνα, για την παραγωγή γλυκών του κουταλιού, καθώς και δαµασκηνιές για µαρµελάδα. Όπως αναφέρει η ίδια, ο τραχανάς αποτελεί ένα προϊόν που ανέδειξε το Θεράπειον. «Οι τεχνικές που χρησιµοποιούµε όπως το ζύµωµα και το στέγνωµα, πραγµατοποιούνται παραδοσιακά σύµφωνα µε τις γνώσεις που έχουµε κληρονοµήσει, ανατρέχοντας στις πέντε γενιές που προηγήθηκαν. Θα µπορούσε να µπει κανείς ότι αναδεικνύουµε την άυλη πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου, καθότι η παραγωγή του τραχανά και των παραδοσιακών προϊόντων, είναι κάτι που τείνει να χαθεί στο χρόνο».

Η οικοτεχνία ενισχύοντας την οικολογική συνείδηση των πελατών της, τους παρακινεί να επιστρέψουν τα γυάλινα βάζα παρέχοντάς τους έκπτωση στις επόµενες αγορές τους. «Την ίδια στιγµή όλα τα προϊόντα που χρησιµοποιούµε κάνουν έναν κύκλο στη φύση, καθώς τα υπολείµµατα υλικών που χρησιµοποιούνται επιστρέφουν σ’ αυτήν, καθώς γίνονται κοµπόστ», συµπληρώνει. Στο παραγωγικό εγχείρηµα της οικογένειας συµµετέχουν και τα τέσσερα παιδιά, καθώς όπως λέει η Δήµητρα Ματζιουρά, «θέλουµε να µεγαλώσουν τα παιδιά µας µέσα στη φύση και να µάθουν να τη σέβονται, καθώς και να αξιοποιούν τους πόρους που αυτή τους προσφέρει».

Τα παραγόµενα προϊόντα διατίθενται στην τοπική αγορά, αλλά και µέσω ηλεκτρονικών καταστηµάτων που εξυπηρετούν παραγγελίες πανελλαδικά αλλά και στο εξωτερικό. Το «Θεράπειον» διατηρεί επίσης συνεργασίες µε καταστήµατα στην Αστυπάλαια και την Αθήνα και παρουσία σε σηµεία πώλησης τροφίµων και ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης.

(Γιώργος Λαμπίρης – agronews.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ