Αυτό το αρνάκι που σιγοψήνεται -γίνεται λουκούμι- και σερβίρεται με τη μοσχοβολιστή σάλτσα του είναι ιδανικό για το γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.
15′ προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 15′
3Υλικά
Μερίδες: 6
- 1.800-2.000 γρ. αρνάκι σπάλα ή μπούτι, με το κόκαλο, σε ενιαίο κομμάτι
- λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα του αρνιού]
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα του ταψιού
- χυμός από 3 πορτοκάλια
- χυμός από 2 λεμόνια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 100 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- 90 ml ελαιόλαδο
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια θυμάρι
- 6 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα, ελαφρά κοπανισμένες
- 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα (ή λιγότερη, αν δεν αντέχουμε), ψιλοκομμένη
2Διαδικασία
- Για το αρνάκι στη γάστρα με σάλτσα εσπεριδοειδών ξεκινάμε και σκουπίζουμε με ένα νοτισμένο πανάκι όλο το αρνάκι, για να απομακρύνουμε τυχόν μικρά θραύσματα από κόκαλα.
- Αν το έχουμε βγάλει μόλις από το ψυγείο, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες.
- Το αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Σε ευρύχωρη γάστρα (ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί) ανακατεύουμε και απλώνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.
- Πάνω τους ακουμπάμε το αρνάκι.
- Το αλείφουμε με τα χέρια με ελαιόλαδο, κάνοντας απαλό μασάζ.
- Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να πάρει ρόδινο χρώμα.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο στους 90°C για 4-5 ώρες και έπειτα για 10 λεπτά, ξεσκέπαστο, στους 220°C.
- Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε το αρνάκι με τη σάλτσα του ταψιού.
1Μυστικά
Για ένα νοστιμότατο καθημερινό φαγητό αντικαθιστούμε το αρνί με 2,5 κιλά πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, ή μείγμα από πατάτες, ρίζες και εποχικά λαχανικά και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, με σκεπασμένο σκεύος, και στη συνέχεια για άλλα 30 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος, στους 190°C.
Στο ποτήρι μας πλούσια λευκά βαρελάτα κρασιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.