Κουκουνάρι και σταφίδες είναι οι γευστικές προσθήκες της πολίτικης κουζίνας στα κλασικά γεμιστά.
Κουκουνάρι, σταφίδα και 3 λογιών μυρωδικά χρησιμοποιούμε στη γέμιση. Γεμίζουμε ό,τι είδους λαχανικά θέλουμε, αλλά η ποικιλία θα δώσει γεύση και στο ρύζι, αφού κρατάμε την ψίχα τους και την ανακατεύουμε στη γέμιση.
20′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
2Υλικά
Τεμάχια: 10
- 3 μέτριες ώριμες, αλλά σφιχτές ντομάτες
- 3 πράσινες πιπεριές, στρογγυλές
- 2 μέτρια κολοκύθια, κατά προτίμηση στρογγυλά
- 2 μελιτζάνες μικρές, φλάσκες
- 2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
- 10 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα Σερρών (1 κουτ. σούπας για κάθε γεμιστό)
- 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
- 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες κορινθιακές
- 1/2 μάτσο μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1Διαδικασία
- Για τα γεμιστά πολίτικα, βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
- Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά με το κοτσάνι από όλα τα λαχανικά και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους. Από τις πιπεριές αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια.
- Ψιλοκόβουμε την ψίχα των λαχανικών, καλύτερα σε ένα ξύλο κοπής, με ένα μαχαιράκι ή στον πολυκόφτη, αλλά για λίγο, ίσα ίσα να ψιλοκοπούν και να μην πολτοποιηθούν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ψίχα από τα λαχανικά, μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ. από το χείλος (για το ρύζι που θα φουσκώσει).
- Σκεπάζουμε όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
- Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά, μέσα στο ταψί. Βάζουμε και τις κομμένες πατάτες ανάμεσα στα γεμιστά, προσθέτουμε 400 ml νερό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η γέμιση και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Ελέγχουμε δοκιμάζοντας το ρύζι και, αν δεν είναι εντελώς βρασμένο, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό ακόμη, ζεστό, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα τα γεμιστά να σφίξουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
gastonomos.gr