27.1 C
Kalambaka
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Διακοπές: Τελειώνει το ένα πρόγραμμα… «έρχεται» το επόμενο – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Τέλος χρόνου για δωρεάν διακοπές μέσω των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το «παράθυρο δεύτερης ευκαιρίας» που άνοιξε την Παρασκευή «κλείνει» σήμερα ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα, με την πλατφόρμα από εκείνη την ώρα και μετά να μην δέχεται αιτήσεις. Οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν έως και 12 διανυκτερεύσεις με μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή.

Αμέσως μετά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση «επιταγών διακοπών» που φτάνουν ως και τα 200 ευρώ, κάτι που αφορά και τους συνταξιούχους.

Ως γνωστόν, οι συνταξιούχοι –πέραν εκείνων του ΟΓΑ που κάνουν δωρεάν διακοπές μέσω των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας- δεν έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Δ.ΥΠ.Α. Έτσι, μπορούν να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα για την καλοκαιρινή τους εξόρμηση μέσω του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους».

2
Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Από την άλλη βέβαια εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν λίγες ώρες προθεσμία ακόμη για να υποβάλλουν την αίτησή τους και να εξασφαλίσουν δωρεάν διακοπές μέσω της Δ.ΥΠ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται στις διευθύνσεις:

Δικαιούχοι

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai- parokhes/koinonikos-tourismos

Πάροχοι

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou

Η επιλογή δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμEΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα ξεκινά ένα μήνα νωρίτερα (1 Ιουλίου αντί για 1 Αυγούστου) και αφορά σε 300.000 επιταγές με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

«Ανοίγει» και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», νωρίτερα από πέρυσι. Αντίστοιχα, η κλήρωση υπολογίζεται ότι θα γίνει περίπου μια εβδομάδα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις.  θα εκδώσουν μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιλέξουν.

 • Επιδότηση 150 ευρώ ανά δικαιούχο
 • Υψηλότερη επιδότηση 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%
 • Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
 • Άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

1
 Ποια είναι τα εισοδηματικά όρια

Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα

ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ)

 • ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 16.000
 • ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ 17.500
 • ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 19.000
 • ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 21.000
 • ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 26.000

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (ΕΓΓΑΜΟΙ +ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

 • ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 28.000
  ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ 29.500
  ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 31.000
  ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 33.000
  ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 38.000

H λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail.

Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων.

Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ. Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στους συνδέσμους: https://www.ktpae.gr και https://vouchers.gov.gr.

enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ