Νόστιμο και πλούσιο πιάτο ιδανικό για κυριακάτικο γεύμα για όλη την οικογένεια.
20′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
2Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.200 γρ., κομμένο σε μικρές μερίδες
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 200 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 – 2 πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι), καλά στραγγισμένες και κομμένες σε μέτρια καρέ
- 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 200 γρ. κριθαράκι, χοντρό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο (το καθένα με διαφορετικά αποτελέσματα)
- ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1Διαδικασία
- Για το κοτόπουλο γιουβέτσι κρασάτο και λεμονάτο, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για περίπου 1/2 λεπτό και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να χρυσίσει λίγο το αλεύρι και σβήνουμε με το κρασί.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μπαχάρια, τη δάφνη, την πιπεριά, τα καρότα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ρίχνουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε εγκαίρως το φούρνο στους 200° C.
- Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί, ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε για να το απλώσουμε παντού και ψήνουμε (με ξεσκέπαστο το σκεύος) για περίπου 30 λεπτά.
- Κάθε 10 λεπτά ανακατεύουμε απαλά (ειδικά στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους), για να μην κολλήσει το κριθαράκι, και ελέγχουμε τα υγρά.
- Αν έχουν εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά.
- Βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, σκορπίζουμε το ξύσμα και το τυρί και ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
- Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για μερικά λεπτά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
- Αν σκοπεύουμε να το σερβίρουμε έπειτα από αρκετή ώρα, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, για να υπάρχουν υγρά μέσα στο ταψί, καθότι, όσο μένει το κριθαράκι, απορροφά υγρασία και, αν δεν προσθέσουμε νερό, μπορεί να σφίξει υπερβολικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.