23 C
Kalambaka
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Κοτόπουλο γιουβέτσι κρασάτο και λεμονάτο

Νόστιμο και πλούσιο πιάτο ιδανικό για κυριακάτικο γεύμα για όλη την οικογένεια.

Ντίνα Νικολάου

20′ προετοιμασία

1 ώρα μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 20′

2
Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.200 γρ., κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 – 2 πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι), καλά στραγγισμένες και κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 200 γρ. κριθαράκι, χοντρό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο (το καθένα με διαφορετικά αποτελέσματα)
  • ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1
Διαδικασία

  1. Για το κοτόπουλο γιουβέτσι κρασάτο και λεμονάτο, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για περίπου 1/2 λεπτό και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  4. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να χρυσίσει λίγο το αλεύρι και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μπαχάρια, τη δάφνη, την πιπεριά, τα καρότα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Ρίχνουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
  7. Προθερμαίνουμε εγκαίρως το φούρνο στους 200° C.
  8. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί, ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε για να το απλώσουμε παντού και ψήνουμε (με ξεσκέπαστο το σκεύος) για περίπου 30 λεπτά.
  9. Κάθε 10 λεπτά ανακατεύουμε απαλά (ειδικά στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους), για να μην κολλήσει το κριθαράκι, και ελέγχουμε τα υγρά.
  10. Αν έχουν εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά.
  11. Βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, σκορπίζουμε το ξύσμα και το τυρί και ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
  12. Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για μερικά λεπτά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
  13. Αν σκοπεύουμε να το σερβίρουμε έπειτα από αρκετή ώρα, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, για να υπάρχουν υγρά μέσα στο ταψί, καθότι, όσο μένει το κριθαράκι, απορροφά υγρασία και, αν δεν προσθέσουμε νερό, μπορεί να σφίξει υπερβολικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ