Από τις πλέον κλασικές ελληνικές συνταγές, από τα εμβληματικότερα φαγητά του καλοκαιριού: μπάμιες με κοτόπουλο σε μια εύκολη, λαχταριστή εκδοχή για τον φούρνο.
20′ προετοιμασία
1 ώρα και 15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35′
2Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο, σε 6-8 κομμάτια
- 800 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα
- 400 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο με αλατοπίπερο για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κύμινο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη και την πάπρικα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, 200 ml νερό, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ταψί αραδιάζουμε τις μπάμιες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα από το τηγάνι.
- Βάζουμε από πάνω το κοτόπουλο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλατοπίπερο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 123.