Μοσχάρι κοκκινιστό ή όπως το λέμε στα νησιά μας, κυκλαδίτικο πατατάτο.
Κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες στο φούρνο. Όσοι περνούν από τις Κυκλάδες, ορκίζονται στη νοστιμιά του και την απλότητά του. Μια συνταγή για να απολαύσει με πολλή όρεξη, όλη η οικογένεια και οι καλεσμένοι σας. Φανταστικό πατατάτο δοκίμασα στην Αμοργό.
Για το μοσχάρι κοκκινιστό
- 1.200 γρ. μοσχάρι (κομμένο σε μερίδες (εναλλακτικά αρνί ή κατσίκι))
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο ξερό (πολύ ψιλοκομμένο)
- 2 σκελ. σκόρδο (σπασμένες)
- 6 πατάτες μέτριες (καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φλ. κρασί λευκό (ξηρό)
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
1Για το μοσχάρι κοκκινιστό
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω για να κάνουμε ωραία κρούστα, περίπου 6΄- 7΄.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν και να γίνουν διάφανα ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα για 3΄- 4΄.
Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με το κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί 2΄- 3΄ και να βγάλει όλο το συμπυκνωμένο άρωμα της ντομάτας.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τέλος, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, ώστε να μισοσκεπάσουμε τα υλικά.
Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα.
Αφήνουμε να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με ελάχιστη σάλτσα.
Προς το τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
argiro.gr