Ένας κορμός κατάψυξης με έτοιμο παγωτό της επιλογής σας, υπέροχη γεύση φουντουκιού και βερίκοκου και κρατσανιστή υφή από τα κράκερ.
Ζάχαρη & Αλεύρι
40′ προετοιμασία
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 40′
2Υλικά
Κομμάτια: 12
- 1/4 κούπας φουντούκια
- 350 ml (1+1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1 κουτ. γλυκού άχνη ζάχαρη
- 2/3 κούπας μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο
- 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 τμχ. cream crackers (ή άλλα κράκερ με μεγάλο μέγεθος)
- 1 λίτρο παγωτό salted caramel ή pralines and cream ή παρφέ βανίλια με ξηρούς καρπούς
1Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το μπισκοτογλυκό με παγωτό, φουντούκια και κράκερ αρχικά καλύπτουμε με μεμβράνη μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ, αφήνοντάς τις άκρες της να κρέμονται προς τα έξω. Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη.
- Ψήνουμε τα φουντούκια στους 160°C για 10 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
- Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Χτυπάμε τη μαρμελάδα στο μπλέντερ, για να τη μαλακώσουμε και να διαλύσουμε τυχόν κομμάτια φρούτου. Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την ανακατεύουμε με τη μισή από τη σαντιγί.
- Στην υπόλοιπη σαντιγί βάζουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
- Αδειάζουμε τη μισή σαντιγί με γεύση βανίλια στη φόρμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Από πάνω βάζουμε μία στρώση κράκερ (τα κόβουμε να χωράνε ακριβώς και να μη μένουν κενά).
- Απλώνουμε έπειτα τη μισή σαντιγί με τη μαρμελάδα και από πάνω άλλη μία στρώση κράκερ.
- Βάζουμε κουταλιές από το παγωτό (το αφήνουμε να μαλακώσει ώστε να απλώνεται) πάνω από τα κράκερ και το απλώνουμε προσεκτικά. Στρώνουμε μια τρίτη στρώση κράκερ και την υπόλοιπη σαντιγί με μαρμελάδα.
- Τελειώνουμε με μια τέταρτη στρώση από κράκερ και την υπόλοιπη σαντιγί βανίλιας (μη σας νοιάζει αν οι στρώσεις βγουν λίγο πάνω από τη φόρμα).
- Πασπαλίζουμε με τα φουντούκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και καταψύχουμε για 1 βράδυ.
- Ξεφορμάρουμε τραβώντας τη μεμβράνη και κόβουμε σε κομμάτια.
- Το μπισκοτογλυκό με παγωτό, φουντούκια και κράκερ διατηρείται στην κατάψυξη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.