27.1 C
Kalambaka
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Νοσοκομειακοί γιατροί: «Σε κίνδυνο η λειτουργία των υγειονομικών δομών, λόγω μετακινήσεων και ελλείψεων προσωπικού»

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών για τις μετακινήσεις προσωπικού, οι οποίες έχουν στόχο την κάλυψη των κενών του υποστελεχωμένου ΕΣΥ.

«Επικίνδυνη» και «πρόχειρη» χαρακτηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ με εντολές μετακίνησης των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Ιδιαίτερα οι μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Νοσοκομείων, επιφέρουν περαιτέρω αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπως λένε.

Οι ανάγκες θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί με προσλήψεις μόνιμων ειδικευόμενων γιατρών, επισημαίνουν οι ίδιοι οι γιατροί. Και αναφέρονται στα δύο πιο χαρακτηριστικά πρόσφατα περιστατικά “εντέλλεσθε” Διοικητών ΥΠΕ.

Στην πρώτη περίπτωση, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ έδωσε εντολή για τη μετακίνηση δύο (2) αγροτικών γιατρών από το Περιφερειακό Ιατρείο Ρεθύμνου, προς το ΤΕΠ του Νοσοκομείου της ίδιας περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, για να αναλάβουν καθήκοντα στο Νοσοκομείο οι γιατροί εξαναγκάστηκαν να δηλώσουν παραίτηση από την υπηρεσία υπαίθρου.

Στη δεύτερη περίπτωση, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ ζήτησε από τους ειδικευμένους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, να εφημερεύουν στα Επείγοντα (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Χαλκίδας.

«Εκτός των άλλων, αυτές οι απαράδεκτες πρόχειρες εντολές αποδυναμώνουν περαιτέρω την ήδη αποσαθρωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δημιουργώντας έτσι πρόσθετο φόρτο στα νοσοκομεία και επιτείνοντας τον φαύλο κύκλο της λειτουργικής κατάρρευσης. Απαιτούμε για μια ακόμα φορά να αναιρεθούν αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες και να καλυφθούν επιτέλους οι ανάγκες με μόνιμες προσλήψεις», σημειώνουν οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Ασκληπιείο Βούλας: Αποκαρδιωτική η έλλειψη προσωπικού

Ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο, το Ασκληπιείο Βούλας, βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση λόγω της δραματικής υποστελέχωσης.

Στη μία καρδιολογική μονάδα 7 κλινών, το νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί μόλις 10 άτομα, εκ των οποίων οι δύο (προϊσταμένη, υπεύθυνος) εκτελούν μόνο πρωινές βάρδιες.

Αναγκαστικά οι υπόλοιποι 8 γιατροί επωμίζονται το βάρος της ολοήμερης λειτουργίας της μονάδας, συμμετέχοντας και στις τρεις βάρδιες.

«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι νοσηλευτές της Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ), ακριβώς λόγω της έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν σε καθεστώς καθημερινής ομηρίας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Βούλας και συνεχίζουν:

«Το πρόγραμμα του τμήματος αλλάζει συνέχεια, είναι απολύτως ελαστικό, με αποτέλεσμα συχνά να μη γνωρίζουν σήμερα τι βάρδια θα κάνουν αύριο. Και όχι, μη βιαστείτε να εγκαλέσετε την προϊσταμένη του τμήματος, η οποία κάνει κυριολεκτικά ό,τι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο των νοσηλευόμενων όσο και των νοσηλευτών. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της διεύθυνσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας, που δεν έχει στελεχώσει τη ΜΕΠΚ παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της τωρινής αλλά και της προηγούμενης προϊσταμένης», όπως λένε.

Η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Δέσποινα Τοσονίδου, υποστηρίζει πιο συγκεκριμένα, πώς η κατάσταση αυτή θέτει εν αμφιβόλω ακόμη και τις θερινές άδειες των γιατρών και νοσηλευτών.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι άλλο, όπως σημειώνει. Η λειτουργία της Μονάδας (ΜΕΠΚ) των 7 κλινών με 8+2 νοσηλευτές λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, τα οποία θέτουν οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες.

«Οι καρδιολογικοί ασθενείς δικαιούνται να λαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή νοσηλευτική φροντίδα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται με λίγους και εξαντλημένους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Ούτε βέβαια, ανατάσσεται η υποστελέχωση με μπαλώματα, όπως πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζεστε να κάνετε, για άλλη μία φορά», λένε οι εργαζόμενοι.

ΠΟΕΔΗΝ: «Οι 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, δεν θα λύσουν τα προβλήματα του ΕΣΥ»

Η εξαγγελία της κυβέρνησης διά στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας, δεν θα επιλύσει τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα, τονίζουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας, κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 2.000 υπάλληλοι, άλλοι για συνταξιοδότηση και άλλοι γιατί αναζητουν στο εξωτερικό εργασία.

Ως εκ τούτου, σε βάθος τετραετίας το ΕΣΥ θα απωλέσει 8.000 υπαλλήλους, Άρα το ισοζύγιο, σύμφωνα με την εξαγγελία, θα είναι 2.000 επιπλέον προσλήψεις σε βάθος τετραετίας.

«Εμείς δεν μηδενίζουμε εξαγγελίες για προσλήψεις, ακόμη και εάν πρόκειται για έναν επιπλέον υπάλληλο που θα προσληφθεί στο ΕΣΥ. Μπορεί να είναι αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο ενός νησιού που δεν έχει κανέναν, μπορεί να είναι διασώστης που θα συμβάλει στην ασφαλή διακομιδή ασθενών, μπορεί να είναι νοσηλευτής και να λειτουργεί με ασφάλεια ένα τμήμα νοσοκομείου, ένας τεχνολόγος και να λειτουργήσει ένα μηχάνημα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όμως, ο ίδιος θέτει και επιπλέον ερωτηματικά: Η προκήρυξη για την πρόσληψη 4.000 μόνιμων υγειονομικών που βρίσκεται στο ΑΣΕΠ για επεξεργασία, αθροίζεται στις 10.000 ή είναι επιπλέον; Όπως και αντίστοιχες προκηρύξεις των γιατρών που βρίσκονται στο στάδιο της επιλογής.

«Στις προκηρύξεις λαμβάνουν μέρος συμβασιούχοι εργαζόμενοι που λόγω αυξημένης μοριοδότησης της εμπειρίας έχουν πολλές πιθανότητες πρόσληψης. Σήμερα, υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι στα Νοσοκομεία. Οι εν λόγω συνάδελφοι που σήμερα εργάζονται ως συμβασιούχοι και θα καταλάβουν θέσεις μονίμων μέσω προκήρυξης θα αθροίζονται μέσα στις 10.000 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν; Εάν αθροίζονται δεν πρόκειται για επί πλέον προσωπικό, αλλά για ανακύκλωση», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Τέλος η ΠΟΕΔΗΝ, ζητά τη μονιμοποίηση των 20.000 συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γι’ αυτές δεσμεύτηκε η Πολιτεία την περίοδο της πανδημίας, όπως λένε οι εργαζόμενοι.

«Είναι απαραίτητη η αύξηση μισθών, η χορήγηση μισθολογικών και υπηρεσιακών κινήτρων και η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, διαφορετικά δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης των θέσεων σε πολλές περιοχές, ειδικά τα νησιά μας», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Της Γιάννης Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ