23 C
Kalambaka
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Σαρδέλες στον φούρνο με μυρωδάτη κρούστα

Λαχταριστές σαρδέλες στο φούρνο με μια μυρωδάτη κρούστα από μπαχαρικά που τις αναβαθμίζει γευστικά και αρωματικά . Ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα που θα απολαύσετε.

Νένα Ισμυρνόγλου

20′ προετοιμασία

15′ ψήσιμο

Σύνολο: 35′

2
Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες

Για την κρούστα

  •  2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  1½ κουτ. σούπας μουστάρδα
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος (σε όλα τα μπαχαράδικα)
  •  2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
  •  2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο και τριμμένο (το βρίσκουμε συσκευασμένο σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά – είναι τέλειο για την κρούστα!)
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1
Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σαρδέλες στον φούρνο με μυρωδάτη κρούστα, πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα υλικά για την κρούστα.
  3. Ρίχνουμε τις σαρδέλες και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα.
  4. Λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τα ψάρια σε μία στρώση.
  5. Απλώνουμε τις σαρδέλες και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά τους.
  6. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα και χαρουποπαξίμαδα ή ψωμί.

Μια φρέσκια, τραγανή Σαντορίνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ