Λαχταριστές σαρδέλες στο φούρνο με μια μυρωδάτη κρούστα από μπαχαρικά που τις αναβαθμίζει γευστικά και αρωματικά . Ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα που θα απολαύσετε.
20′ προετοιμασία
15′ ψήσιμο
Σύνολο: 35′
2Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες
Για την κρούστα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος (σε όλα τα μπαχαράδικα)
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
- 2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο και τριμμένο (το βρίσκουμε συσκευασμένο σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά – είναι τέλειο για την κρούστα!)
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρδέλες στον φούρνο με μυρωδάτη κρούστα, πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C, στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα υλικά για την κρούστα.
- Ρίχνουμε τις σαρδέλες και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα.
- Λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τα ψάρια σε μία στρώση.
- Απλώνουμε τις σαρδέλες και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά τους.
- Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα και χαρουποπαξίμαδα ή ψωμί.
Μια φρέσκια, τραγανή Σαντορίνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 12