Εποχή… Αράβων από χθες για την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς η Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ελληνικής ενεργειακής εταιρείας.
Αυτό, βέβαια, είναι λίγο – πολύ γνωστό. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη Masdar και αποτελεί κατ’ επέκταση το νέο «αφεντικό» της ΤΕΝΕΡΓ.
Σουλτάν Αλ Τζάμπερ
O λόγος για τον Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, ο οποίος το 2006 κατόπιν παρότρυνσης της κυβερνητικής ηγεσίας, προχώρησε στην ίδρυση του «πράσινου» επενδυτικού fund, το οποίο δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο Αλ Τζάμπερ, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Masdar (chairman), κατέχει μια σειρά δημόσιων αξιωμάτων, γεγονός το οποίο τον καθιστά μία από τις πλέον επιδραστικές προσωπικότητες της αραβικής χώρας -και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα, είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΑΕ, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας, καθώς και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Πέρυσι διατέλεσε πρόεδρος της εμβληματικής COP-28, δηλαδή της διεθνούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Ωστόσο, η ταυτόχρονη παρουσία του στη διοίκηση της ADNOC (ως Group CEO), δηλαδή της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, η οποία συγκαταλέγεται και στους βασικούς μετόχους της Masdar (TAQA και Mubadala οι άλλοι δύο κρατικοί μέτοχοι), αποτέλεσε πηγή έντονης κριτικής ιδίως από περιβαλλοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις.
Η Masdar με 1,6 δισ. ευρώ απέκτησε το 70% της Τέρνα Ενεργειακής
Παγκόσμιος ηγέτης στις ΑΠΕ
Ο 51χρονος Άραβας, ο οποίος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και απόφοιτος μιας σειράς αμερικανικών πανεπιστημίων με διαδοχικές υποτροφίες από την ADNOC, έχει αφήσει την προσωπική του σφραγίδα στη Masdar, η οποία δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι αποτελεί το πέμπτο του… παιδί.
Υπό την ηγεσία του, η κρατική εταιρεία κατάφερε να «χτίσει» ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο, το οποίο εκτείνεται από την Αμερική και την Ευρώπη έως την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία.
Πρόκειται για έναν ενεργειακό «γίγαντα» με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, ο οποίος έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας φιλοδοξεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 100GW «πράσινης» ενέργειας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)